Dordrecht Monumenteel is een initiatief van Stichting Illustre Dordracum.
Deze stichting stimuleert en faciliteert historisch onderzoek naar monumenten in de oudste stad van Holland. De stad telt bijna 1.000 Rijksmonumenten en ruim 800 Gemeentelijke monumenten.

Van een groeiend aantal monumenten is de bouw- en de bewoningsgeschiedenis bekend. Illustre Dordracum is van mening dat iedere bewoner/eigenaar van een monument zich geroepen zou moeten voelen om de historie van zijn pand te onderzoeken, te laten onderzoeken of hier in een andere vorm  aan bij te dragen.stadhuis

Een rijksmonument is cultureel erfgoed dat maximale aandacht verdient. Men hoeft in Dordrecht maar om zich heen te kijken om te ervaren hoeveel tijd, geld en energie de trotse eigenaren en bewoners van de monumenten in dat erfgoed investeren. De afgelopen decennia is de historische binnenstad er vooral dankzij particuliere initiatieven enorm op vooruit gegaan.

En niet voor niets draagt de overheid bij aan het behoud van ons erfgoed met subsidies en aantrekkelijke fiscale regelingen. Is het veel gevraagd om ook een betrekkelijk geringe tijds- of financiële investering te doen in de geschiedenis van je huis?

In toenemende mate wordt er in Dordrecht historisch onderzoek gedaan naar de monumenten. Na genealogie is huizenonderzoek de belangrijkste reden van onderzoek in het Regionaal Archief te Dordrecht.

Er is in Dordrecht al een aantal werkgroepen op dit gebied actief, zoals ‘het Nieuwe Werck’, de werkgroep 'Wijnstraat' en de werkgroep 'Maartensgat'. Hiernaast wordt er steeds meer individueel onderzoek naar de bewoningsgeschiedenis van huizen gedaan. Zo is er bij het 100-jarig bestaan van de Rozenhof spontaan initiatief genomen door de trotse bewoners van deze huizen. Hun historisch onderzoek heeft geresulteerd in een boekje met informatie over de bouw van de herenhuizen op dit voormalige landgoed en de bewoningsgeschiedenis van deze prachtige panden.

Naarmate de hoeveelheid gevonden informatie over de monumenten groter wordt, groeit ook de behoefte aan een interactieve virtuele omgeving waarop de onderzoekers hun informatie kunnen delen.

 
C0568 RM Rozenhof bewStichting Illustre Dordracum stelt hier  een platform voor ter beschikking en nodigt onderzoekers uit om informatie met elkaar te delen, zowel door plaatsing op deze site als met publicatie in het digitale tijdschrift dat ieder kwartaal bijna 1000 lezers wordt gestuurd!

Op deze site kunt u alle Dordtse Rijks- en gemeentelijke monumenten in woord en in beeld bekijken. Fotograaf Fokko van der Straaten heeft prachtige foto's van de Rijksmonumenten gemaakt.
U kunt zoeken op een specifiek adres, op een straatnaam, op de naam van een monument, een architect of op vrije tekst uit het Monumentenregister.

 

Wilt u meer weten? Mail ons dan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of gebruik het contactformulier .